Woningaanbod

Snel zoeken

Vraagprijs

Plaatsen

Types

Volgorde

Datum toevoeging
Prijs
Plaats
Woonoppervlakte
Perceeloppervlakte

Filter verwijderen

 

Zutphensestraatweg 41 - Dieren

Beschikbaarheid Verkocht onder voorbehoud
Vraagprijs € 729.000 kosten koper
Soort object bestaande bouw
Oppervlakte Perceeloppervlakte: 711m2
Woonoppervlakte: 201m2
Inhoud: 823m3
Aantal kamers Totaal: 6 / Slaapkamers: 5

360° foto PlattegrondGEZIEN IS VERKOCHT….

TE KOOP Villa Carpe Diem…..

Deze fantastische vrijstaande Villa Carpe Diem is een gemeentelijk monument en maakt deel uit van het beschermd Stads– en Dorpsgezicht van Dieren. Het geniet daarmee bescherming van haar cultuurhistorische waarden en is daardoor een bijzonder karakteristiek object. Daarnaast kent het object vele behoudenswaardige kenmerken, zowel exterieur als delen van het interieur.

Voor de bouw van de door de architect H. Enklaar ontworpen villa werd op 10 december 1903 vergunning verleend, waarna het pand in 1905 opgeleverd werd. De opdrachtgever was veehandelaar Bos.

Het in baksteen opgetrokken huis, waaraan natuursteen is toegepast bij de entreepartij en de lateien boven de vensters, is kenmerkend van door de stijl van Berlage beïnvloedde woonhuisarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. De plattegrond is nog traditioneel en nog volledig in de 19e-eeuwse traditie.

Veel woningen in deze mooie buurt dateren uit begin van de vorige eeuw, maar er staan ook jongere woningen. De woningen worden ouder, maar de bewoners worden jonger. Afgelopen jaar zijn er bijv. 5 gezinnen met jonge kinderen in de Zutphensestraatweg komen wonen.

Exterieur:
Kenmerkende elementen aan het exterieur zijn de gevelopbouw, de met lateien gedekte gevelopeningen (vensters), het balkon met openslaande deuren en traditioneel hekwerk evenals de roedeverdeling van de vensters.
De compositie van dakvlakken, vlakke zadeldaken, lessenaarsdak en ingestoken zadelkap is bijzonder.
In de diverse vensters bevinden zich glas in lood elementen van een hoogwaardige kwaliteit.

Interieur:
Bijzonder gaaf bewaard interieur met tussen vestibule en hal een geëtste tussendeur, hal en gang met fraaie tegelvloer, trappenhuis met fraai bewerkte eindbaluster , marmeren schoorsteenmantels en rijk uitgevoerde stucplafonds in de kamers en suite.

De marmeren vloer van de kamer en suite is voorzien van vloerverwarming en geeft daardoor extra comfort.

Kortom een villa van architectuurhistorische waarde omwille van:

Gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. Een mooi voorbeeld van een voor het eerste decennium van de 20ste eeuw karakteristieke villa met kenmerken van de stijl van Berlage.

Stedenbouwkundig van belang als onderdeel van de aan de Zutphensestraatweg gelegen historische villabebouwing.

De bijzonder fraaie entreepartij, waarbij de voordeur nog origineel is, gezet met twee glasvensters en een traditionele roeden verdeling in zowel de ramen als in het bovenlicht. Het bordes en het trasraam van de woning zijn omlijst door een betonnen trasraam.

De plafonds in de woonkamer zijn uitgevoerd in stucwerk met fraaie rozetten en zijn volledig in tact.

Zij maken onderdeel uit van een goed bewaard en gaaf gebleven interieur. De roeden verdeling in de bovenlichten is typerend voor de stijlkenmerken van de Berlagiaanse architectuur.

Ligging:
Dieren is gelegen in de stedenvierhoek Arnhem – Doetinchem – Zutphen – Apeldoorn. Deze steden zijn allen per auto in ca. 15 minuten te bereiken. Het verkeersplein Velperbroek (A12/A50)l igt op ca 10 minuten afstand. Op het intercitystation (ca. 5 minuten loopafstand) vertrekken om de 15 minuten treinen richting Arnhem-Rosendaal en Zutphen-Zwolle. Dieren beschikt over uitstekende winkelvoorzieningen, sportfaciliteiten, diverse basisscholen en voortgezet onderwijs.
Op ca. 250 meter lopen van de woning bevindt zich het Carolina Park met gezellige horeca en voor een dagje winkelen en een hapje eten in een -andere- leuke stad hoeft u ook niet ver; Zutphen, Arnhem of Doetinchem liggen praktisch om de hoek!

De historische kern van Dieren ligt aan de rand van de Veluwse stuwwal tussen de spoorlijn Arnhem—Zutphen in het westen, de rivier de IJssel in het oosten, het Apeldoorns Kanaal in het noorden en de Hof te Dieren in het zuiden.

Ten westen van de spoorlijn liggen de wijken die na 1945 tot stand zijn gekomen. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Rheden. De oude dorpskern, die nu bekend staat als “Dieren-zuid”, vormt het beschermd stads– en dorpsgezicht van Dieren.

Van een kleine agrarische nederzetting (esdorp) aan de IJssel veranderde Dieren in de tweede helft van de 19e eeuw in een dorp met een kapitaalkrachtige bovenlaag, zoals de vele villa’s uit die periode nu nog laten zien.

In samenhang met de aanleg van de spoorlijn Arnhem-Zutphen (1865-1866) en het Apeldoorns Kanaal (1869) kwam enige industriële ontwikkeling in Dieren op gang, waarbij de bedrijven zich vooral ten westen van de spoorlijn vestigden.

De oorspronkelijke ruimtelijke structuur van het esdorp (de huidige dorpskern) beleef daardoor grotendeels bewaard. Deze structuur kent een hoofdzakelijk lineair bebouwingspatroon langs de wegen, die aan de rand van de vroegere Dierensche Enk parallel aan de IJssel lopen.

Dieren is in de Middeleeuwen ontstaan op de oostflank van de Stuwwal van de Veluwe, in de nabijheid van de rivier de IJssel. Hier bevonden zich immers bewerkbare gronden en drinkwater, terwijl de nederzetting door haar hoge ligging nagenoeg niet overstroomd kon worden. De plattegrond van Dieren is opgebouwd uit een combinatie van occupatiepatronen. Het voor de zandgronden typerende esdorp met brink (veeplein, de huidige aansluiting Hogestraat/Kerkstraat en het akkercomplex Dierensche Enk met boerderijen. In samenhang met de specifieke ligging aan de voet van de stuwwal kreeg het esdorp een lineaire structuur met bebouwingslinten aan wegen, parallel aan de IJssel. Daarmee volgen deze wegen het natuurlijke verloop van hoogtelijnen van de stuwwal.

Indeling Villa Carpe Diem:
Entree/hal/vestibule, kantoor annex speelkamer met schouw. En suite woon-/ eetkamer met schouwen en toegang tot de tuin. Een dichte luxe inbouwkeuken (2020) met alle denkbare inbouwapparaten en toegang tot het achter portaal. Vernieuwd luxe wandcloset met fontein (2020). Toegang tot praktische kelderruimte.

1e verdieping: overloop, 3 ruime (slaap)kamers waarvan 2 met vaste kasten en 1 met toegang tot ruim balkon. Badkamer met dubbele vaste wastafelmeubel, ligbad, douche en 2e toilet.

2e verdieping: riante verdieping opgedeeld in 3 kamers.

Bijzonderheden:
Vele karakteristieke elementen waaronder glas-in-lood ramen, hoge ornamenten plafonds en marmeren vloeren.
Vloerverwarming in de woonkamer en badkamer.
Schilderwerk binnen en buiten 2020.
Perceelgrootte 711 m2.
Verwarming middels nieuwe combiketel (2020).
Algemeen
AdresZutphensestraatweg 41
PlaatsDIEREN
Bouwjaar1905
Verdiepingen3
Onderhoud
Binnengoed
Buitengoed
Maten en Ligging
Liggingenin woonwijk
Inhoud823
Gebruiksoppervlakte woonfunctie201
Gebruiksoppervlakte overige functies14
Buitenruimtes gebouwgebonden of vrijstaand10
Perceel oppervlakte711
Diversen
Bijzonderhedenmonumentaal pand
Isolatievormendakisolatie
Installatie
Soorten warm waterc.v.-ketel
Tuin
Typetuin rondom
AchteromJa

Klik op een foto om deze te vergroten.

 

 

 

 

 

GABA op facebook GABA op LinkedIn GABA op Twitter