Extra aflossen, nut en noodzaak.

 

Extra aflossen, nut en noodzaak.

De crisis, die we nu toch echt achter ons lijken te hebben gelaten, heeft ons één ding duidelijk gemaakt: ook huizenprijzen kunnen dalen! Dat zoveel huizen ‘onder water kwamen te staan’, was voor de overheid reden om het aflossen van de hypotheek te stimuleren. Het nut moge ook duidelijk zijn: uw schuld wordt minder!

De noodzaak is uiteraard afhankelijk van uw gehele financiële situatie. Hoe minder schuld, hoe beter geldt uiteraard. Toch kan het in sommige gevallen interessant zijn om een hypotheekschuld aan te houden. Vrijwel ieder financieel huishouden begint met het veiligstellen van een financiële buffer voor het geval zich tegenvallers voordoen. Voor de eigen middelen die er daarna eventueel nog overblijven geldt de afweging: wat kost het vreemde vermogen (de hypotheek) mij en wat levert mijn eigen vermogen mij op?! Deze afweging moet uiteraard voor nu en (voor zover mogelijk) voor in de toekomst worden gemaakt.

In de meeste gevallen adviseren ook wij om, indien de mogelijkheid zich voordoet, af te lossen. Frustrerend kan hierbij zijn dat een aflossing slechts naar rato de maandlast verlaagt, u voelt het vaak dus niet zo hard in uw maandlast. Op termijn zetten meerdere kleine aflossingen echter wel degelijk zoden aan de dijk!  

Aflossen, hoe gaat dat?

Aflossen is eigenlijk heel gemakkelijk: u stort het gewenste bedrag terug aan de geldverstrekker onder vermelding van uw hypotheeknummer. Voor een correcte afwikkeling is het echter altijd raadzaam om hiervoor even een voorstel bij ons op te vragen. Wij kijken dan direct of u eventueel met een boeterente wordt geconfronteerd.

Bij alle geldverstrekker kunt u minimaal 10% van de originele hoofdsom per kalenderjaar boetevrij aflossen. Bij enkele geldverstrekkers ligt deze norm zelfs hoger of kan zelfs onbeperkt boetevrij worden afgelost. Een boeterente doet zich alleen voor wanneer de geldverstrekker nadeel ondervindt van uw aflossing. Simpel gesteld: wanneer hij het geld dat u aflost, tegen een lagere, actuele rente aan een ander weer moet aflossen.

Mocht u plannen hebben om af te lossen, belt u ons dan gerust voor een advies of voorstel!

 

 

 

 

 

 

 

GABA op facebook GABA op LinkedIn GABA op Twitter