Inkomstenbelasting doen - Onze beste TIPS!

 

Lees hier onze beste tips die u kunt gebruiken bij uw belastingaangifte!

1.    Maak een goede planning Zorg ervoor dat u alle documenten beschikbaar heeft om de belastingaangifte te kunnen doen. Op de site van de belastingdienst staat een checklist voor u klaar. 

2.    Controleer de vooraf ingevulde gegevens van de belastingdienst goed!

3.    Meeste voordeel te behalen voor 2018 Bij het doen van de aangifte, in maart/mei, voor de belastingen is er eigenlijk niet zo heel veel voordeel meer te behalen. Maatregelen om belastingvoordeel te behalen had u moeten treffen in 2016. U moet eigenlijk dit moment gebruiken om een plan te maken hoe u uw geldzaken het beste kunt regelen voor de toekomst en daarbij gebruik maken van mogelijke belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan extra sparen voor uw pensioen via een lijfrente. Deze en andere maatregelen moet u in 2017 treffen, zodat u ze bij de belastingaangifte van 2018 ten gelde kunt maken.

4.    Maak altijd kopieën van persoonlijke aftrekposten De Belastingdienst controleert regelmatig 1 of meerdere van uw aftrekposten. Als de belastingdienst om een onderbouwing vraagt dan moet u deze tot uw beschikking hebben.

5.    Kijk ook eens naar andere aftrekposten dan hypotheekrente; De hypotheekrenteaftrek wordt door de fiscus voor u ingevuld. Maar soms zijn er ook andere aftrekposten die u kunt opvoeren. Deze hebben meestal wel een minimum bedrag voordat u de mogelijkheid heeft om deze af te trekken. Vooral ziektekosten, studiekosten en goede doelen kunnen mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan speciale voeding, werkkleding, diëten en accupunctuur. Maar ook tandartskosten vallen hieronder als deze niet door u apart verzekerd zijn. De verzekeringskosten mogen hier niet meegenomen worden. Reist u op eigen kosten met het openbaar vervoer naar uw werk? Dan mag daarvoor maximaal €2.073,- afgetrokken worden. Het bedrag van de reisaftrek is afhankelijk van de reisafstand en het aantal reisdagen per week. Zorg ervoor dat u uw reiskosten goed documenteert. Krijgt u een reiskostenvergoeding van de werkgever, dan wordt de aftrek hierdoor vermindert.

6.    Vragen om middeling Als uw inkomen sterk varieert per jaar dan kunt u middeling aanvragen. Uw inkomen wordt dan over 3 jaar gelijk verdeeld. Indien er een belastingvoordeel is, dan krijgt u het verschil terug. Er geldt hier wel een drempel van €545,00. Deze middeling kunt u pas terug krijgen over de periode met een definitieve aanslag en geldt dus niet over de belastingaangifte 2016. Als u aan de voorwaarden van middeling voldoet, dan krijgt u in de volgende situaties waarschijnlijk belasting terug:

  •           U heeft na uw afstuderen een vaste baan gekregen en u had naast uw studie een bijbaan
  •           U heeft een ontslagvergoeding (gouden handdruk) gekregen
  •           U bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken
  •           U werkt als freelancer of als ondernemer
  •           U heeft onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical
  •           U bent minder gaan werken

 

 

 

 

 

GABA op facebook GABA op LinkedIn GABA op Twitter